söndag, oktober 06, 2013

Algot 7 månader

(7 månader? Hur är det möjligt? Nu är han ju närmare 1-årsdagen än sin födelsedag!)

Namn: Algot Mauritz
Födelsedatum: 2013-03-06
Födelsevikt: 3795 g
Födelselängd: 50 cm
Vikt nu: 8160 g (18/9)
Längd nu: 68 cm (18/9)

Storlek på kläder: 68-74 68 verkar för övrigt vara en storlek som aldrig blev rätt (precis som 56). Först för stor i flera månader och nu nästintill för liten?! Tillväxten sista tiden har inte varit att leka med. Pust.

Mat: Blev superförkyld 1:a oktober och då blev det en liten matsvacka, men äter nu igen det mesta vi ger honom. Turkisk yoghurt med banan eller äppelmos är det bästa. Gröt och välling det sämsta...
Matintervall: Som förut, var 3-4:e timme dagtid. Lite mer glest på nätterna, för det mesta. Kräks fortfarande en hel del - jobbigt tycker nog framförallt jag - tvätt blir det ju och nu när han äter mat luktar det inte gott!

Sovtider på natten: Ingen ändring här ännu, han somnar vanligtvis mellan 21.30 och 23.00, och vaknar ofta en gång under natten för blöjbyte och mat. När han var förkyld hade vi några riktigt eländiga nätter där Algot var vaken en gång i timmen mellan 3-7...
Sovtider på dagen: Har haft en period med mycket (nåja) sovande på förmiddagen igen. Jag tyckte det var märkligt, M tyckte att det var normalt - sedan blev Algot som sagt förkyld och nu sover han som vanligt igen - det vill säga 60 minuter förmiddag + 40 eftermiddag. Lyckas man få honom att somna i vagnen kan dock eftermiddagstuppluren bli längre. Det är fortfarande är det helt omöjligt att förutspå hur det kommer att sovas under dagen! Sover oftast en stund på kvällen också, innan det är "nattsov". Har vaknat skrikande vid 20 flera kvällar - superhungrig! 

Blöjor: BumGenius/FuzziBunz OS pocketblöjor på dagarna - nu har jag köpt en tång för att kunna sätta fast plasttryckknappar så planen är att byta ut kardborren på BumGeniusarna, som vi inte är så förtjust i (de går lätt upp). Just för tillfället använder vi upp våra engångsblöjor, Libero storlek 3, på natten. I början var det delvis ett försök för att se om han då sov bättre på nätterna. Svaret är dock nej, så när paketet är slut blir det tygblöjor igen ;)

Språk: "Nynnar" fortfarande av och till. Pratar mycket, många och långa meningar - "svarar" nu när man pratar med honom. Säger sedan ett par veckor tillbaka "mämämämä" när han är ledsen och vill till mig.

Favoritlek/aktivitet: Babysimmet är nog fortfarande topp 1. SSång och musik är toppen - då gungar man med.
Favoritleksak: Strumporna är också fortfarande roliga... men inte riktigt lika skoj som tidigare. Dock fullt tillräckligt roliga för att hålla honom sysselsatt på skötbordet (han får en udda strumpa att leka med). Sladdar är roligt, framförallt när han börjar vara trött?! På Nolias barnloppis i helgen köpte jag två maracas, de är superskoj (men aj! vad ont det gör när man träffas av dem).

Skrattar åt: Gunga är roligt, gärna hög fart! M och jag är skoj, fast M är nog snäppet roligare. Att människor pratar med honom är nog det allra roligaste, då skrattar han och åmar sig.

Lärt sig nyligen: Ställa sig upp! (Gör det dock inte så frekvent än - dels beroende på att vi inte har så mycket att ställa sig upp mot - han är ju lite för kort för stolar, etc; dels för att våra golv är så hala att det är näst intill omöjligt! Jag köpte små inneskor på loppisen också). Har förstått att man kan gå iväg och inte komma tillbaka och är oerhört mammig just nu...

Övrigt roligt: När han vaknar sätter han sig alltid upp, oavsett grad av trötthet. Sätter sig då gärna och håller i sig i spjälorna i sängen (och man får honom knappt att släppa taget ;).

Ställer sig på händer och en fot när han är på golvet (när han försöker med andra foten brukar han sätta sig i stället, det är tydligt att det inte var planen). Jag vet inte om han försöker krypa eller ställa sig upp, men jag misstänker att han aldrig kommer krypa utan kör åla --> gå direkt i stället. 

Är mycket bestämd och blir väldigt arg när det han tänkt inte går/han inte får/han inte klarar någt (roligt och roligt, men det är ju bra att han har en egen vilja ;).

"Styr" med tungan. Sätter tungan mot överläppen och smackar med den, helt omöjligt att göra för oss vuxna!

Trivs numera riktigt bra i vagnen och kan till och med somna där! Härligt tycker vi som nu äntligen kan ta en och annan promenad. Tydligen var åkpåse grejen.

5 kommentarer:

 1. Vad härligt att han börjat kunna sova i vagnen. Det ger verkligen frihet när man måste uträtta ärenden som föräldraledig. Hur länge är du föräldraledig förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldigt skönt! Det är lite påfrestande med en baby som gallskriker i högan sky (eller gå på långpromenad med en baby i bärsele)....

   Jag börjar jobba igen i början av november (d.v.s. när Algot är ungefär 8 månader).

   Radera
  2. Jag trodde förresten du slutat blogga! :)

   Radera
  3. Anonym14:34

   Hade det funnits en like-knapp hade jag tryckt på den, fb-skadad som man är. :-) /Sara med V

   Radera
  4. Jag söker också ofta den när jag läser bloggar! :)

   Radera