tisdag, augusti 06, 2013

Algot fem månader

Namn: Algot Mauritz
Födelsedatum: 2013-03-06
Födelsevikt: 3795 g
Födelselängd: 50 cm
Vikt nu: 7075 g (3/7)
- vi försökte väga hos mina föräldrar i början av juli och då var vikten c:a 7800 g
Längd nu: 63 cm (3/7) - han känns i vart fall längre nu. Nästa väga-och-mäta är den 20:e augusti.
Storlek på kläder: De flesta 62:orna fungerar än, men vi har börjat med 68. Det behövs lite längre bodys med tanke på tygblöjorna...
Mat: Amning. Fått smaka lite olika saker "på ett finger": grädde och smör är gott, likaså sura körsbär (!) och melon. Hallon okej, men konstig konsistens. När han fick det mjuka i gurkan såg han ut som om vi försökte förgifta honom...
Matintervall: Som förut, var 3-4:e timme dagtid. Sover ibland över nattmålet, men inte ofta nog tycker mamman ;)
Sovtider på natten: Har några kvällar somnat tidigare än vanligt, en kväll vid 20.30, fast då blev det morgon strax efter fem. Somnar vanligtvis mellan 21.30 och 23.00, och vaknar ofta en gång under natten för blöjbyte och mat.
Sovtider på dagen: Sover inte riktigt lika mycket/läge på morgonen. Vid 9-tiden brukar vi alla vara vakna, oftast tidigare (det beror ju förstås lite på när det blev natt). Ganska bra tycker jag.
Blöjor: Vi fortsätter med tygblöjor, BumGenius AIO OS på natten och BumGenius/FuzziBunz OS pocketblöjor på dagarna. Nu när vi varit ute och åkt har vi använt engångsblöjor - Libero storlek 3, för enkelhetens skull.
Språk: Har hittat igen flera höga toner som han använder flitigt... Sedan vi kom hem från mormor och morfar pratas det massor. "Nynnar" när han hör musik/äter/är sömning - det vill säga troligtvis när han mår gott.
Favoritlek/aktivitet: Musik är roligt, alla sorter. Fötterna är fortfarande roliga (speciellt de där färgglada leksakerna, aka strumporna, mamma sätter på fötterna ibland. Superskojiga att ta av och äta på). Stoppar allt i munnen, men tittar ibland lite på sakerna först i vart fall (för att se ut godaste stället?).  Lärde sig den 31/7 att sitta utan stöd, det är roligt men leder förstås till en del gråt och skrik när han tappar balansen - det gör han i och för sig inte så ofta, mest när han blir riktigt ivrig!
Favoritleksak: En bok i tyg som vi köpte på Ikea är den nya favoriten. Skallran som finns hos mormor och morfar var riktigt rolig (men fick stanna där).
Skrattar åt: allt möjligt, gillar ljud och fart. Tycker mycket om när folk pratar med honom (även okända människor). När maken eller jag gör tokiga saker, dansar eller busar. Tycker det är oerhört roligt med andra barn, oavsett ålder på dem.
Lärt sig nyligen: Sitta! Kasta ner saker på marken med flit...
Övrigt roligt: Älskar att bada! Suger på tummen, fick testa napp igen häromdagen, tog den då i högerhanden och studerade den noga medan han hade vänster handens tumme i munnen... Hade namnsdag 30/7. Algot är väldigt kittlig; under fötterna, på låren, i sidan, under hakan!

2 kommentarer:

  1. Wow, storkillen sitter redan. Här går det undan minsann:) Himla söt är han!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han har lite bråttom kan jag tycka ;) Tack!

      Radera