måndag, juni 16, 2014

Tygblöjor: så här gör vi

Ibland när man läser på forum/Facebook så låter det som att tygblöjor är något Väldigt Märkvärdigt som kräver enorm kunskap om alltifrån material till speciella tvättmedel. Det är förstås lite märkvärdigt, som allting som inte "alla" gör. Det kostar också en del från början, men det finns en enorm begagnatmarknad och blöjor i alla prisklasser. Vi köpte dyra (FuzziBunz) blöjor, men en hel del begagnat, och jag räknade då ut att om vi hade handlat till fullpris så hade vi tjänat igen det på 3 månader gentemot engångsblöjor.

                                          bild från pinterest.com
Jag vet inte hur sann den här bilden är vad gäller antalet engångsblöjor, men illustrativ är den i vart fall ;)

Det finns nog lika många skäl till varför man väljer tygblöjor som det finns föräldrar som väljer tygblöjor för sitt barn. Jag (vi) valde det enbart av miljömässiga skäl - att det är en ekonomisk vinst är en bonus!

De flesta som använder tygblöjor (eller som för talan i media) använder tygblöjor dygnet runt, i alla situationer. Vi är lite mer laid-back och använder det som det passar oss: på natten har vi engångsblöjor, är vi ute och reser eller ska vara borta länge och det är lite osäkert på hur det är med blöjbytesmöjligheter så använder vi också engångsblöjor. Totalt blir det väl 1-2/dag. Det fungerar bra för oss. Nätterna är t ex tillräckligt struliga utan blöjbyten (eller byten av sängkläder!) och det är irriterande om man missar att byta i tid när man är i väg, för det är väl nackdelen - det blir lite lättare läckage och vi behöver byta oftare än med engångsblöjor.

Så här ser det ut i vårt badrum. Alla blöjor ligger under skötbordet. Vi har en (liten) hink för engångsblöjor och annat skräp. Den stora är för tygblöjorna, där ligger de 2-3-4 dagar innan de tvättas på 60 eller 90 grader med helt vanligt tvättmedel (jag använder Skona). Inget mer avancerat än så. 


Vi använder (mer eller mindre) enbart pocketblöjor. Det finns dock en uppsjö olika varianter och ska jag rekommendera något så köp och/eller låna olika sorter och modeller. Det kan ta ett tag innan man hittar Tygblöjan med stort T. Här ser man de olika varianterna: vi är på gång att testa ett par nya varianter nu, enbart för min nyfikenhets skull ;)
 
                                            bild från pinterest.com

Många kombinerar tygblöjor med EC, Elimination Communication/elimineringskommunikation. Det har aldrig vi gjort, men numera använder vi potta som vi sätter Algot på vid blöjbytena. Det fungerar bra för oss.

Blöjupproret (vars namn jag inte är speciellt förtjust i) har mycket bra information om både tygblöjor och EC. På Facebook finns både en diskussionsgrupp och en köp- och säljgrupp. Sedan finns det ju massor på pinterest, etsy och e-bay.

Tygblöjeanvändare ;)

Sammanfattningsvis - krångla inte till det utan testa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar