tisdag, juni 24, 2014

Gillestuga/gästrum

När vi tittade på hus ville jag från början inte ha någon källare. Det berodde nog på många saker, men framförallt att vi såg många otroligt dåliga källare och gärna också med ordentliga fuktskador. Vårt hus hade ju källare, men en förhållandevis ljus, och mycket välskött dito. Dock med en del 70-talsattribut som gillestuga med gulnad furupanel och bastu (i den tidigare matkällaren... Tyvärr). I sommar har vi bestämt oss för att renovera gillestugan, för att vi ska kunna ha den som arbetsrum framöver. Det skulle ju vara lyxigt att kunna ha tvättkorgen i sovrummet, faktiskt.

Här kommer ett par förebilder (det som inte ses här är den vita garderoben i det inre vänstra hörnet. Den vägde ett ton (lätt överdrift) och står numera i förrådet samt att vi redan sålt en stor Expedit-hylla som stod där samt tagit ut en hel del bråte som bara inte hamnat rätt). Förutom att gillestugan tjänstgjort som gästrum har jag också haft ett litet träningshörn där. Vi brukar ha bäddsoffan åt andra hållet, men iddes inte flytta runt den...

Här kommer alltså före-bilderna:
Jag står i dörröppningen och fotar. 

 Fortfarande från dörröppningen. Gamla köksbordet syns på fotot och ett gammalt täcke som vi använt för att dra den übertunga garderoben från vänstra hörnet in i förrådet.

 Dörren in mot förrådet. Jag misstänker att det här har varit ett enda stort rum, för panelen går ända in i förrådet, och det känns ju väldigt ambitiöst för ett förråd.

Du missade väl inte bården?

Utgångsläget gör att det knappast kan bli sämre ;)

2 kommentarer:

 1. Ja, källare är kluriga Det går att få det bra om man bara tänkte på att det är en källare när man renoverar, vilket inte dom gjort som bodde här före oss. Dom har lagt vanligt laminatgolv med träimitation direkt på golet vilket gjort att "laminatbitarna" böjt upp sig i kanterna och särat på sig på grund av fukten underifrån. Ändå är vår källare, hittills i alla fall en rätt så fräsch källare utan så mycket fukt. Ingen källarlukt eller så. Längtar tills vi kan renovera vår med, men det står inte så högt på prioriteringslistan. Jag har hört att det finns specialanpassade golv och väggar som lämnar luftspalt mellan betonggrunden och golvytan och som kan andas. Ni kanske redan börjat botanisera? Ska bli kul att höra hur ni gjorde så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är det inte heller tänkt direkt på att det är källare (jag tror inte man gjorde det på 70-talet), men vi bor ju på ett berg så vi har klarat oss från fukt (hittills?) - golvet ligger direkt på såvitt vi vet, men det sitter bra och ligger inte riktigt dikt an mot väggen åtminstone. Det var alldeles torrt när vi besiktade huset innan inflytten och det luktar inte alls fukt. Vi har dessutom lackad furu mot yttervägg, men valde ändå att måla den vit.Trä luftar ju sig lite själv, men vi får se hur det går (och är medvetna om att vi kanske måste riva det snart ;) När vi får råd blir det klinkers med golvvärme, klinkers ska tydligen fungera bra tack vare fogarna (!) och då blir det nog det i hela källaren. Men det är för dyrt just nu...

   Om det är väldigt fuktigt i er källare kanske det är dags att dränera om snart för er?

   Radera