måndag, januari 06, 2014

Algot 10 månader

Namn: Algot Mauritz
Födelsedatum: 2013-03-06
Födelsevikt: 3795 g
Födelselängd: 50 cm
Vikt nu:  8950 g
Längd nu: 71 cm
Storlek på kläder: 74. Någon enstaka 68 (från PoP) fungerar fortfarande, även en del 80 fungerar nu.

Mat: Allt är gott. Allt inkluderar t.ex. lutfisk, pasta, frukt, ja, verkligen allt. Godast är nog allt han kan äta själv - smörgås, frukt, grönsaker, majskrokar... Sista dagarna har aptiten inte varit riktigt lika god som tidigare dock (men med tanke på hur mycket han åt innan, så är det knappast någon fara).
Matintervall: Varannan - var 3:e timme dagtid.

Sovtider på natten: Nu under helgerna har det varit superrörigt med sömnen, sista dagarna har det inte blivit natt förrän vid 1-2-tiden, precis som när han var riktigt liten. Jobbigt för föräldrarna, även om han då sover längre på morgonen. Nu hoppas vi på bättre vanor när allt återgår till det normala efter helgerna.
Sovtider på dagen: Ingen aning just nu, det har varit så extremt rörigt sista tiden. Två gånger brukar det bli, ibland tre.

Blöjor: FuzziBunz OS pocketblöjor på dagarna - det fungerar utmärkt. Vi kör fortfarande engångsblöjor på natten, det känns just nu verkligen inte värt att sabba nattsömnen!

Språk: Just nu babblas det dagarna i ända. Inte så värst begripligt dock, men mamamama är mat och ibland kommer ett försiktigt "La" om lampan. Pekar ofta på saker och säger "Dä!" eller "Dä?", så berättar vi förstås vad det är. En favorit (förutom lamporna och julgranen) är näsan. Inte hans egen utan min eller M:s.

Favoritlek/aktivitet: Bada! Ställer sig upp mot allt, står allt stadigare och håller oftast bara i sig med en hand. Jag väntar på att han ska släppa taget med bägge händerna, men det har bara hänt någon enstaka gång. Går längs med möblerna, men om det ska gå fort kryper han i stället ;)
Favoritleksak: Allt man inte får hålla på med, sladdar, böckerna i bokhyllan och så vidare.
Skrattar åt: Gillar att man busar med honom, hissar upp honom i luften, kittlas, blåser på honom. Kryper efter eller bara sitter på golvet och leker med honom. Andra människor är fortfarande superskoj!

Lärt sig nyligen: Inget stort och nytt, mer en vidareutveckling av tidigare kunskaper; alltifrån "prat" till motorik. Övade mycket på att gå när mormor och morfar var här, vi är lite latare. Jag har en känsla av att han en vacker dag bara kommer resa sig och gå utan större mankemang. 
Övrigt roligt: Har lärt sig vinka! Fortfarande lite okontrollerat, men ändå. Har fått sin första tand. Den är vass. Sover numera ibland på sidan, inte bara på mage som tidigare. Är antingen jätteglad och nöjd eller superarg just nu. Utvecklingssprång måntro?


2 kommentarer:

 1. Anonym07:41

  Så underbar bild! :D
  /Rebecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är nya tricket - bita fast i skeden med de två tänderna ;)

   Radera