onsdag, november 06, 2013

Algot 8 månader

Namn: Algot Mauritz
Födelsedatum: 2013-03-06
Födelsevikt: 3795 g
Födelselängd: 50 cm
Vikt nu: ? 
Längd nu: ? (vårt BVC lämnar sannerligen en del övrigt att önska. Till exempel att de klarar av att kalla en till rätt dag, inte dubbelbokar med något annat barn och några andra små petitesser... :/)

Storlek på kläder: 68-74. 74 är den storlek som passar bäst, men tyvärr är ju många kläder i dubbelstorlek - 74/80 och alltså rätt stora!
Mat: Allt är gott. Äter minst (!) en burk till lunch och middag. Ibland en banan eller yoghurt efter också... Favoriten är yoghurt som vi blandar med havregryn. När det stått ett tag löser havregrynen upp sig och blir mjuka. Det serverar vi med (osockrad) äppelmos, fruktpuré eller aprikospuré (på torkade, blötlagda aprikoser). Vi försöker laga så mycket som möjligt själva, men vi hinner inte med! Vi ska nog försöka ge lite mer av vår mat framöver.
Matintervall: Snarast varannan - var 3:e timme dagtid. Ofta, ibland känns det som att man bara matar och förbereder nästa mål hela dagarna.
Sovtider på natten: Ingen ändring här ännu, han somnar vanligtvis mellan 21.30 och 23.00. Nu har vi dock haft några riktigt bra nätter när han enbart vaknar till på nätterna, men somnar om när man vaggar honom i spjälsängen (Vyssan Lull-tassarna är toppen!).
Sovtider på dagen: Sover ofta 1-1,5(-2) timmar på förmiddagen, c:a 1 timme på eftermiddagen. Fortfarande ofta en stund runt klockan 18 också - vi försöker undvika det, men det går nästan aldrig. Om han inte sov då kanske vi skulle kunna få honom att somna tidigare för natten i stället?
Blöjor: BumGenius/FuzziBunz OS pocketblöjor på dagarna - det fungerar utmärkt. I början var det ju lite bekymmersamt med läckage, men nu händer det väldigt sällan. Vi använder engångsblöjor, Libero storlek 3, på natten. När förra paketet var slut försökte vi med tygblöjor några nätter igen, men då kissade han ner hela sig och sängen tre nätter i rad, och då kändes det inte värt det. När det här paketet är slut gör vi ett nytt försök med natt-tygblöjor tänkte jag.

Språk: Har börjat säga "mamamama", "dadadada", "mämämämä", "babababa", "blablabla" och liknande (det började redan i förra veckan, d.v.s. runt 8 månadersdagen, och har eskalerat den här veckan (jag skriver den 14/11). Förstår vissa ord. Tydligast är "mat", när M frågade om Algot ville ha mat kröp han i väg med världens fart mot köket där M var. Vi är rätt säkra på att han snarare försöker säga "mat" än "mamma" när han säger "mamamama"...
Favoritlek/aktivitet: Ställer sig upp där han når (mot soffan, köksstolarna, fotpallen, annat användbart) är den aktivitet som utförs mest frekvent, ja och krypa omkring förstås. Går med gåvagnen men har inte riktigt förstått grejen än... Ålar inte alls mycket längre och är rätt snabb när han kryper.
Favoritleksak: I doppresent av sin kusin med familj (min brorson) fick han en ljus-/ljudleksak som ser ut som en flugsvamp - den är rolig. Lika rolig som den ljus-/ljudleksak han fick av en av våra distanspluggande gäster efter hennes barn. Extra roligt med den är att hon sa att den var utan batteri. En dag när jag satte honom vid den började den låta (och lysa) när han lekte med den, så jag tänkte "M har nog satt i batterier och startat den åt Algot". Så var det inte - Algot hade själv lyckats starta den och det fanns tydligen batterier i. 
Skrattar åt: Allt möjligt, har lätt till skratt. Gillar att man busar med honom, hissar upp honom i luften, kittlas, blåser på honom. Andra människor är fortfarande superskoj!

Lärt sig nyligen: Gå med gåvagnen. Krypa ordentligt och fort. Rynka näsan. Har just lärt sig klicka med tungan.

Övrigt roligt: Är nu hemma med M på heltid.

Är mycket bestämd och blir väldigt arg när det han tänkt inte går/han inte får/han inte klarar någt (roligt och roligt, men det är ju bra att han har en egen vilja ;).

6 kommentarer:

 1. Anonym08:21

  Han är verkligen i farten!
  Det ständiga mat-fixandet/matandet ja - inte helt obekant numera ;) Tips (om ni inte redan gör det)är storkok och frysa ned i små portioner, en del näring försvinner ju men järn håller sig nog oförändrat. Och så kan man göra annat än bara stå i köket (någon annan dag) :)

  BVC, *suck*. Fick ringa och tjata en del och använda triumfkortet "jag jobbar som...och jag vet att...för barnhälsovårsd-öl'en säger att..." innan vi fick vidare remiss pga lillens lindriga intermittenta skelning (nu undersökt och allt var som det skulle). Känns märkligt att vara mer påläst än bvc-läkaren i det här avseendet... Blir det något hälsoproblem värre än så här så byter vi, punkt slut!
  /Rebecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är han sannerligen! Jo, det gör vi, men han äter så stora portioner - en vuxenportion gröt och en halv banan efter t.ex...

   Ja, vi har bytt nu! De hävdade bestämt att det var vi som gjort fel när vi först fick ombokat till annat datum p g a att bvc-sköterskan inte var i tjänst. Sedan fick vi två kallelser till andra datum med andra saker som skulle kontrolleras/göras (vaccination respektive boel-test). Boeltestet skulle vi ha gjort på det datum som var ombokat. Då tolkade vi det som att vi hade två tider och att den första blivit ombokad igen. När maken kom dit till den första tiden fanns inte ens någon bvc-sköterska i tjänst och tiden var avbokad i journalen! Så M bytte till vår närmaste hälsocentral för både A och honom själv...

   Radera
 2. Verkar tyvärr vanligt på bvc? Vår kallade för vaccination och läkarbesök för att konstatera när M var där att näe, det är två veckor för tätt inpå den förra vaccinationen. Då var de iofs schysta och fixade att T blev bokad för vaccination i samband med att hon skulle till barnläkarmottagningen. Men då visade det sig att sköterskan saknade delegation för vaccinering (eller nåt) så då fick hon ändå ingen spruta. Fast det var ju iofs inte bvcs fel. Däremot hade de ju glömt att kalla till den första vaccinationen, det tog jag upp själv när jag trodde det var dags

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hmm, jag har ju en del åsikter om BVC... Jag tycker tyvärr inte att de verkar superbra på det de gör... Eller så får jag bara höra när det fungerar dåligt ;)

   Radera
 3. Anonym12:16

  Nu äntligen sitter jag vid en dator och kan kommentera också! =) Tänkte bara säga att jag läser (fast oftast på min ipad och där funkar det inte att kommentera, konstigt nog) och tycker de här små uppdateringarna varje månad är riktigt roliga att läsa. Känner igen en hel del :-) Tråkigt med BVC. Jag måste säga att vi är jättenöjda med Ålidhem. Ni funderar inte på att byta? Sen är jag lite nyfiken på hur du tycker det är att jobba? Det börjar bli dags för mig snart också... Typiskt nog har Viggo blivit riktigt mammig nu. Men det kanske hinner gå över innan jag börjar... Nåja, det visar sig. =) Ha det så bra! / Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det går inte att kommentera vare sig via iPad eller mobil - det verkar som att blogspot hindrar det - för jag kan inte göra något åt det i mina inställningar.

   Ja, jag tänker att det nog är roligt att gå tillbaka till sedan också och läsa :)

   Jo, vi har bytt nu. Känns inte meningsfullt att fortsätta där när det inte fungerar alls - däremot tyckte jag ju MVC var bra!

   Det är fantastiskt! Fast så trivdes jag ju aldrig med att vara hemma heller. Det är ju ganska lättsamt också när M är hemma, ingen oro för om det går bra direkt :)

   Radera