torsdag, maj 09, 2013

Trädgårdsfix

I tisdags var det +17 och strålande sol, så då passade vi på att fixa i trädgården - lagom stort när man hinner göra det på en eftermiddag! Vi krattade, rensade bort torra/döda grenar och växter samt stagade upp vinbärsbuskarna som låg på marken. Jag hade inte sett några rabarber, och tänkte "det måste vi köpa", men igår hittade vi flera, stora plantor! De hade redan börjat komma upp dessutom. Vi hade inte heller förstått riktigt vad som ingick i vår tomt, och det visade sig att vi nog använder lite mer än vår tomt, men grannarna tycktes inte ta illa upp (det gick en allmänning mellan tomterna tidigare, därför har vår trädgård, hmm, sträckts ut lite). De kan gärna få lite vinbär - vi har många buskar så det räcker nog åt oss alla.

I år ska vi dock inte göra så mycket åt trädgården - mest se vad som kommer upp. Vi har ju aldrig sett trädgården på sommaren (mer än två korta tittar i fjol på visningen respektive besiktningen - jag var rätt klurig och fotade lite då i och för sig...). Några buskar ska vi ta bort, framförallt runt uteplatsen - t.ex. delar av den enorma nyponrosen som börjar växa in över uteplatsen samt buskarna bak mot planket (vi misstänker att planket är en lite nyare konstruktion, därav buskarna).
Jag tänker att tomatplantor nog kommer trivas bra bak mot planket (och kanske våga sig på en gurka? Det blir riktigt varmt där!) - och jag vill hellre ha tomater (och gurka) än gröna buskar ;)

Det är insynsskyddat av all grönska på sommaren och trädgården har en fin form och tanke, tyvärr har inte de förra ägarna orkat med den riktigt de sista åren, men jag tror den kommer bli fantastisk!

Vi träffade på grannarna också som lovade oss äpplen till hösten - toppen, eftersom vi inte har något egeta äppelträd (måste skaffas!). Frun där är mycket trädgårdsintresserad och lovade oss plantor från dem om det blev över. Jag hade ju inte tänkt odla något i år men jag ska nog gräva upp det lilla land som redan finns bakom buskarna längs ned i trädgården och så lite sallad, rädisor och örter - det är ju knappast bästa läget men alltid kommer något upp. Ja, så får det bli.

2 kommentarer:

 1. Carolina20:01

  Åh, så kul med trädgård, eller hur?! Och du har lite tur som kan skynda långsamt. Vårt hus hade ingen tomt alls utan vi fick göra allt från scratch och då vill man ganska fort se lite resultat.

  Om du är sugen på äppelträd rekommenderar jag att du tittar på finska Blomqvist plantskolas hemsida (kanske världens sämsta hemsida men nåja). Jag har beställt flera gånger (dyr frakt!) och tänker beställa igen nu i början på sommaren. Om nåt äppelträd vill lifta med min beställning så ska det nog gå bra! De plantor och träd jag köpt har varit fina och otroligt mycket billigare än i Sverige. Flera svenska plantskolor köper in växter från Blomqvist faktiskt.

  Tyckte jag skymtade maken din i korridoren på mitt jobb, när jag var in på liten visit i veckan...? Kan det stämma?

  Sköt om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket roligt! Det är smidigt att ha den så nära också, till skillnad från kolonilotten ;) Ja, det är ju både och - tänk så fantastiskt att kunna göra som man vill från början! (även om jag är glad att vi har en "färdig" trädgård, min kunskap är inte så stor),

   Åh, det hade jag gärna velat, men har ingen riktigt bra plats för det i år! Ska du beställa nästa år är jag gärna med :)

   Det stämmer bra, han är där på sin vårdcentrals-AT-placering.

   Detsamma!

   Radera