Till 3 dl:
1/2 l maskrosblommor (utan stjälk), lagom packade
vatten
300 g eller 2,5 dl socker/dl vatten
knappt 1/2 tsk citronsyra/dl vatten
vatten
300 g eller 2,5 dl socker/dl vatten
knappt 1/2 tsk citronsyra/dl vatten
Lägg maskrosorna i en kastrull och
häll på vatten så att det knappt täcker. Värm upp försiktigt och låt
sjuda (ej koka) i ett par minuter.
Filtrera av vätskan genom kaffefilter och mät den. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt 300 g/2, 5 dl socker per deciliter vätska och knappt 1/2 tsk citronsyra per deciliter vätska. Koka upp och låt koka sakta tills en sirap bildas. Det går ganska fort, tyckte jag. Typ 10 minuter (kokar du för länge blir det kola. Inte så gott, åtminstone inte om man redan hällt upp den på burk...) Låt svalna något och häll på flaska. Står sig nästan hur länge som helst.
Filtrera av vätskan genom kaffefilter och mät den. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt 300 g/2, 5 dl socker per deciliter vätska och knappt 1/2 tsk citronsyra per deciliter vätska. Koka upp och låt koka sakta tills en sirap bildas. Det går ganska fort, tyckte jag. Typ 10 minuter (kokar du för länge blir det kola. Inte så gott, åtminstone inte om man redan hällt upp den på burk...) Låt svalna något och häll på flaska. Står sig nästan hur länge som helst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar