Jag har ärligt stulit enkäten från Himmel & Ord (hon uppmuntrade faktiskt till stöld, så det så!) - för vem kan motstå frågor som har med böcker och läsning att göra, egentligen?
Morgonpigg eller nattuggla? Framförallt har jag varit morgonpigg, och föredrar fortfarande att se mig så. Jag är i vart fall ingen nattuggla, vid 21.30 börjar jag hänga med huvudet och fundera på tandborstning, nattlinnen och kuddar. Tar jag mig bara över den där första tröttheten så kan jag vara uppe "hur-länge-som-helst" utan större bekymmer och sedan somna direkt så fort jag lägger huvudet på kudden. En egenskap som är mycket användbar under långa journätter. Går jag och lägger mig där vid 22-rycket så vaknar jag också pigg som en lärka (nåja) på morgonen. Tyvärr är det inte alltid så enkelt. Det är ju så mycket man ska (vill) göra.
Bibliotek eller bokhandel? Jag är en biblioteksflicka sedan tidernas begynnelse (eller sedan 7 års ålder då jag fick mitt första lånekort). Nu har jag haft några år i förskingringen från det kommunala biblioteket, men i stället har jag varit en hyfsat flitig gäst på universitetsbiblioteket - de har _alla_ böcker och generösa lånetider (läs: ingen annan lånar skönlitteratur där, så den är i princip oändlig om man lånar om böckerna) och läst (och köpt) en oändlig mängd pocketböcker. Nu har jag hur som helst återupptäckt det vanliga biblioteket (de har faktiskt gått in i informationstidsåldern - så reservationer och omlån via internet fungerar superbra) och känner mig löjligt lycklig över det. Dessutom är bokhyllorna löjligt fulla (flera rader böcker på samma hyllplan) så nu får inga fler böcker plats (och tyvärr får ingen fler bokhylla plats heller).
Adlibris eller Bokus? Adlibris, snabbt, smidigt, billig frakt, bra sida. Jag har förvisso aldrig handlat från Bokus - men varför ändra ett, för mig, vinnande koncept?
Ljudbok eller e-bok? Egentligen pappersbok, men ljudböcker är trevliga. Maken och jag brukar lyssna tillsammans och har därför en del gemensamma citat som till exempel "en svag doft av re(h)n" (är det någon som vet vad det kommer ifrån för bok så lovar jag skicka en pocket som pris ;). En annan fördel med ljudböcker är att jag kan göra annat samtidigt: scrappa eller sticka till exempel. E-bok har jag inte testat men jag har väldigt svårt att föreställa mig att det skulle slå den äkta varan.
Inbunden eller pocket? Den lilla, pretentiösa boknörden i mig svarar raskt inbunden och så är det - men pocketböcker är också bra; bra pris, smidiga att ta med. Men inbundna böcker säger kvalitet på ett annat sätt än pocketar (som snarare säger kvantitet - vilket inte är att förakta).
Vampyrer eller zombies? Vilket som, eller bägge två, gärna varulvar/spöken/andar och oknytt i största allmänhet. Sedan min första spökbok (en rar barnbok) via den första regelrätta bok i skräckgenren (som handlade om barn, ett hus och en skördetröska; fantastisk bok som jag inte minns vad den heter) så har jag varit fast. Jag har läst alla böcker Stephen King släppt (förutom den som handlar om att skriva), och det är min ambition att fortsätta så. Dessutom är jag barnsligt förtjust i fantasy och även i välskriven sci-fi som gränsar till såväl zombies som vampyrer (eller innehåller detsamma).
Camilla Läckberg eller Jan Guillou? Camilla Läckberg, jag har läst alla hennes böcker (eh ja, okej då, jag gör så med de författare jag gillar). Trivsamma böcker på alla sätt och hon verkar som en sympatisk person. Ja, jag tror det räcker så. (Fast jag gillade Ondskan i och för sig).
En i taget eller slalomläsning? Tja, jag har för det mesta åtminstone en "vanlig" bok igång och en ljudbok, just nu två ljudböcker. Bara böckerna har olika stil (tror inte att tre deckare samtidigt skulle fungera så bra faktiskt) så går det bra. Dessutom brukar jag ofta ha varianten en lättläst och en svårläst bok (det vill säga en bok som inte kräver så mycket jobb att läsa och en som gör det) - det är smidigt att kunna variera sig.
Bokmärke eller hundöra? Absolut inte hundöron! *ryser* Bokmärke använder jag sällan heller, jag lägger helt enkelt boken öppen med ryggen uppåt där jag är (alternativt lutar den mot väggen). Fungerar bra tycker jag - tar jag med boken någonstans så använder jag förstås bokmärke.
Chips eller choklad? Ja tack. När som, hur som, vad som vad det gäller chips. Choklad är jag betydligt mer kräsen med - mörk choklad ska det vara (eller chokladpraliner) - absolut inte typen "marabou mjölkchoklad". Urk.
Biografier eller memoarer? Eh, hrm, har jag någonsin läst någotdera? Jag tror inte det.
Skräck eller chicklit? Se ovan under zombie vs. vampyr-svaret (ja, vem skulle vinna den fighten egentligen?). Alltid skräck, hederlig, pålitlig, otäck skräck. Aaah *lättad suck* (eller snarare "aaaaargh"). Jag har ingenting emot chicklit heller, det läser jag sannolikt också *ouppdaterad på dessa "nya" genrer*
Boken eller filmen? Boken. Enda undantaget Sagan om ringen, böckerna är så tråkiga att jag aldrig lyckats ta mig igenom dem (no offence, för er som gillar dem). Jag har dessutom dåligt tålamod för det här med filmer, det är inte min grej (1200 sidor bok är däremot inget bekymmer).
Twitter eller Facebook? Sist av alla skaffade jag facebook, men nu är jag en rätt flitig läsare, om än inte uppdaterare. Jag följer lite löst en del personer också på Twitter, men har inte gett mig in där själv. (Vad nu detta har med läsvanor att göra?)
Strindberg eller Heidenstam? Här svarar jag Moa Martinson. Fast såvitt jag vet har jag aldrig läst något av Heidenstam och det lilla jag läst av Strindberg gav ingen mersmak. Jag undviker över lag "klassikerna", även de utländska. Jag hävdar bestämt att anledningen till att de blev klassiker var att det inte fanns så många andra böcker på tiden...
Kokbok eller bakbok? Jadå, och dito bloggar.
Te eller kaffe? *nynnar* Kaffetåren den bästa är...
Rött eller vitt? Det beror på vad jag ska ha det till, förstås. Ett kryddigt och mustigt rött vin är för det mesta inget vidare pratvin på festen till exempel ;)
Boklördag eller ViLäser? Tja, vi prenumererar på DN men jag kan inte säga att boklördag fångat mig. Å andra sidan har jag alridg läst ViLäser heller - kan jag inte bara få läas böcker och inte läsa _om_ böcker?
Man Booker Prize eller Augustpriset?Augustpriset svarar jag här för att det är svenskt, annars är jag gravt okunnig om bägge priserna.
Hmm, tja, obildad bokmal tror jag sammanfattningen får bli. Stjäl gärna - men skriv en kommentar så jag också får läsa!
Att lyssna tillsammans på ljudbok låter som en bra idé, annars har jag väldigt svårt att behålla fokus när jag lyssnar.
SvaraRadera