söndag, december 19, 2010

Matsedel

Ja, även i julveckan ska det förstås ätas. Vi firar här i år, och mina föräldrar kommer upp (och har lite mat med sig), fördelen med det är att julbordet blir i mer lätthanterad storlek, med lite nyheter.

Söndag: Spaghetti, köttfärssås.
Måndag: Pasta, kyckling.
Tisdag: Arlafisk, ris, sallad.
Onsdag: jour (M får hitta på något att bjuda mina föräldrar på).
Torsdag: Saffransdoftande soppa med bönor.
Fredag: Julafton
Lördag: Juldagen, apelsinpaj till efterrätt.
Söndag: Annandag jul, fruktsallad till efterrätt.

Ett nytt bidrag på julbordet är den här salsan från Elle Mat&Vin (en tidning jag prenumererar på och verkligen rekommenderar!):

Julskinka med äppelsalsa
6 personer • 15 minuter

• 2 röda äpplen (helst en fast sort)
• 3 msk olivolja
• 1 msk honung
• 2 msk äppelcidervinäger
• 1 tsk fransk senap
• 1 knippe bladpersilja (går bra med fryst)
• salt och peppar
• 3–4 cm pepparrot
• granatäpple

Lägg upp skinkan på ett stort fat eller på portionstallrikar. Kärna ur äpplena och riv dem på den grova delen av ett rivjärn, alternativt strimla med kniv. Lägg i en bunke och blanda med olivolja, honung, vinäger och senap. Blanda ner finhackad persilja och smaka av med salt och peppar. Lägg upp äppelsalsan på skinkskivorna, riv över rikligt med pepparrot och lägg på vackra granatäppelkärnor. 

Fräsch och lite syrlig till allt det mastiga på julbordet!

1 kommentar:

  1. Lät gott det där!

    Förstod direkt att det var Armageddon du syftade på:) Underbar låt, ska absolut fundera på den om det nu inte bli så att vi kör James Bond..

    SvaraRadera