söndag, april 27, 2014

Matsedel v 18

I slutet av veckan kommer mina föräldrar, de har inte träffat Algot sedan julhelgen så det blir nog ett kärt återseende. Vi försöker lära Algot att åtminstone lyssna i telefon (han pratar ju inte så mycket, eller jo, mycket, men inte så begripligt...), men han tittar bara på den och förväntar sig en bild på den som pratar - med farmor och farfar pratar han ju via Skype!

Måndag: Kycklingchili i skål med nachos och matyoghurt (ur nyaste Elle Mat&Vin).
Tisdag: Rödbetsbiffar, couscous och chevrekräm (jaja, chrevre och creme fraiche, men kräm låter proffsigare ;).
Onsdag: Bortbjudna till E, M och R på tacos. Mysigt!
Torsdag: Årets viktigaste dag! Arbetarnas dag. Den firar vi med godaste lammfärspastan med aubergine och chili (Markus Aujalays recept).
Fredag: Kycklinglår med örttäcke, krossad potatis, sallad (det är så gott, så mina föräldrar måste också få smaka!).
Lördag: Balsamicomarinerad fläskfilé med chili och basilika, saffrans- och persiljerisoni (ur nyaste Elle Mat&Vin).
Söndag: Grekisk sallad till lunch. Potatissallad med rädisor och haricot verts, salsiccia.

Den här veckan lyxar vi med hemkörd mat - underbart smidigt, men deras söksystem på hemsidan är fortfarande riktigt dåligt...

Mamamama

Säger Algot om mat, och mat, det gillar han verkligen! Det jär fotot är visserligen från ettårstårteätandet, men det kunde lika gärna ha varit vilken mat som helst.

torsdag, april 24, 2014

Innan påskhelgen

var som sagt makens systrar/Algots fastrar här (3/4 åtminstone. Den 4:e var i Lissabon. Hmm, på vilket sätt skulle Lissabon vara trevligare att semestra i än Umeå i april?). De lekte och busade med Algot hela dagarna, så han hade riktig faster-brist när de åkt hem (och vi var förstås störttråkiga!). Hur som helst så åkte de alla och badade med Algot, han gillar ju verkligen det, så vi tänkte att det skulle vara en bra idé för att hitta på något. Efter att ha kollat på hemsidan åkte de till Umeå Simhall/Medley som skulle ha en ordentligt varm "baby"-bassäng och dessutom en nästan-lika-varm barnbassäng. Det hade de inte. Det var så kallt i bassängen att till och med de vuxna (!) frös, och Algot blev alldeles blåfrusen om läpparna. Dessutom var duschtemperaturen förinställd så det gick inte ens att duscha sig varm... En dyr och tråkig utflykt som vi förstås inte gör om.

onsdag, april 23, 2014

Pulka

Pulka, och allt annat som rör sig, det är roligt det! Här första turen någonsin, i Tärnaby i februari:

Matsedel - v 16+17

Förra veckan var 3 av makens fyra systrar här, "fastrarna" som de nu kallas alldeles oavsett hur många av dem som dyker upp i taget (vi har ju också "dublettfastrarna", det vill säga makens tvillingsystrar) och eftersom äldsta faster är vegetarian (more or less i vart fall) så blev det vegetariskt i början av veckan. (Ja, tills fastrarna åkte hem ;).

Måndag: Svamprisotto, sallad med fetaost.
Tisdag: Pasta primavera ur Markus Aujalays pastakokbok (pasta med mascarponekräm med citron,
             sparris och pocherat ägg).
Onsdag: Spenat- och ruccolapaj med fetaost och tomat, bröd, sallad.
Torsdag: Kebabrulle (vi tyckte det behövdes efter allt det vegetariska ;).
Fredag: Kycklinglår med örttäcke, krossad potatis och sallad (ur Hej Fredag! Den krossade potatisen 
             låter lite underlig men är god och känns lite roligare än t ex klyftpotatis).
Lördag: Plockmat; bröd, ost, körsbärstomat, vindruvor, rom, gräddfil, lufttorkad skinka, oliver och en               fantastisk god paj med getost och gul lök ur näst nyaste Elle Mat&Vin.
Söndag: Lammstek i skivor med citron, kronärtskocka och potatisgratäng (en gammal favorit, 
              ursprungligen från Elle Mat&Vin).
Måndag: Räkmackor med ägg och sallad (hade en surdegsbaguette kvar som fick bli "stommen". 
               Även Algot åt räkor med god aptit!)
Tisdag: Jag var jour, maken åt rester.
Onsdag: Stuvade makaroner, korv, ruccola.
Torsdag: Köttfärsröra med paprika, pasta, sallad.
Fredag: Varm smörgåstårta, sallad.
Lördag: Jag ska på 40+40-årsfest! Tjo!
Söndag: Hemburgare, pommes, sallad.

Grönsakerna verkar ju extremt inspirerade den här veckan (eller, det som är kvar av den...). Nåja, det får duga!

söndag, april 20, 2014

Gungare

Gunga, åh så skoj! Här i närmaste lekparken. 
Med den här LO:en deltar jag i CSI:s specialutmaning där man kan vinna pris från Scrap365. 

tisdag, april 15, 2014

Mer lekparkslek

(Eh, riktigt sååå suddiga är inte fotona, men Algot är aldrig stilla=väldigt svårt att ta bra foton).  

söndag, april 13, 2014

Color, stories, inspiration #117

Äntligen har jag tid att skapa till CSI, så roligt! Det är utmaningar jag verkligen har saknat:
Här deltar jag samtidigt i Allt Om Scraps skissutmaning i april.

Edit: och jag hamnade på deras "Most wanted"-lista!

lördag, april 12, 2014

Titta, hon pysslar!

En LO om ett lekparksbesök i slutet av mars. Det går fort i rutschkanan när man har ullbyxor på...

onsdag, april 09, 2014

Matsedel v. 15

Måndag: Falukorv i citronbuljong med majs och couscous.
Tisdag: Fiskbullar med curry, ris, mango chutneysås och cashewnötter, sallad.
Onsdag: Tomatsoppa med pasta och tapenade, bröd (Ur Markus Aujulays bok Markus Pasta).
Torsdag: Spahetti, köttfärssås, rivna morötter.
Fredag: Kycklingtacos med mangosalsa (ur Hej Fredag!).
Lördag: Sushi från Saga-Mi
Söndag: Fläskkotletter i senapssås, potatismos, haricot verts.

söndag, april 06, 2014

Algot 13 månader

Namn: Algot Mauritz
Födelsedatum: 2013-03-06
Födelsevikt: 3795 g
Födelselängd: 50 cm

Vikt nu:  ?
Längd nu: ?
Storlek på kläder: 74-80 - fortfarande.

Mat: Allt är gott och det verkar alltid få plats lite till mat... Banan är en favorit, likaså smörgås. Fick mjölk att dricka till frukosten häromdagen och det var tydligen fantastiskt gott! Äter gärna själv - med fingrarna eller med sked - blir allt bättre på att hantera skeden men lyckas ofta få mat på höger axel trots att han har skeden i höger hand?!?

Sovtider på natten: Somnar oftast mellan 19-20 (tjoho!) och sover sedan till 06-07. Det är helt fantastiskt (vi njuter så länge det varar, så inga pessimisstiska kommentarer om att det säker bö'lir värre igen ;). Jag kan äntligen lägga honom utan att det tar två timmar innan han somnar...
Sovtider på dagen: En gång på förmiddagen och för det allra, allra mesta en gång på eftermiddagen också. Oftast ett längre pass på förmiddagen.

Blöjor: FuzziBunz OS pocketblöjor på dagarna - det fungerar utmärkt. Vi kör fortfarande engångsblöjor på natten, det känns inte värt att förstöra nattsömnen! Har testat lite potta också med varierande resultat.

Språk: Inte mycket mer än tidigare, mamama för mat, dadadada utan någon klar betydelse (för oss i vart fall ;) "Tä dä dä" verkar betyda titta där. Brrrm för alla fordon/bilar/flygplan. Gör rörelserna till "imse vimse" när han vill byta blöja (vi sjunger alltid den sången när han ligger på skötbordet). Förstår mycket av det vi säger, kan till och med fungera med lite svårare saker. Försöker dock inte prata själv så mycket. Skriker fortfarande frustrerat av och till när vi inte förstår.

Favoritlek/aktivitet: Går mycket, hela dagarna men kan inte ställa sig upp direkt från golvet än. Rutschkana i lekparken var roligt! Andra barn är skoj. Gjorde raskt anspråk på "vildast barnet på Öppna Förskolan"...

Favoritleksak: Bollar, bollar, bollar. Vi hittade en studsboll på Frasses i helgen, den höll han sedan i resten av dagen. Bilar, lastbilar, bussar, traktorer, flygplan - ja, ni förstår. Stannar upp på golvet och tittar efter/lyssnar efter de fordon som passerar. Vill gärna upp i soffan för då ser han grannarnas bil. Var i hela friden kommer denna fascination av fordon ifrån? (Vare sig jag eller maken är speciellt intresserad av sånt).

Skrattar åt: Allt möjligt. Jag tycker han är generellt lite gladare nu, men han är nog inte vad man skulle kalla för "ett glatt barn" som skrattar hela tiden direkt.

Lärt sig nyligen: Gå! Klättra uppför trappen.

Övrigt roligt: Ja, det är ju lite sött med den där fordonsfascinationen i och för sig... Fick två tänder i överkäken precis runt 1-årsdagen.

Gult

Jag gillar verkligen gult. Vårt arbetsrum gick tidigare i gult och grått (numera i tråkvitt - men fortfarande lite gult åtminstone!) Bland annat ett favoritmönster som jag hittat på ett tyg från Åhléns, frö verkar det heta, för det kommer flera nya produkter med det mönstret till 50-årsjubileet av Åhléns City. Enda problemet är att jag inte förstått om det kommer till alla varuhus, eller bara till Åhléns City?
Kökshanddukar och pläd (Klippan). Bilderna finns fritt för bloggare i Åhléns bilderbank för press

Edit: pläden verkar bara komma till Stockholm - någon som kan tänka sig langa? ;)


torsdag, april 03, 2014

För ett tag sedan

sa jag upp mig (säger man så?) från mitt DT-uppdrag hos SWE Scrapbook, det var roligt men blev alltför betungande när scrap-tiden är begränsad - till sist scrappade jag bara "på uppdrag" och då blev det inte så roligt... Idag har jag dock scrappat ett par LO:er, det finns lite nya foton från mars ("någon" fyllde ju ett i början av mars, vi har varit ute och testat rutschkana, gungor och annat rekplatsrelaterat). Än är de inte fotade, men förhoppningsvis snart (skönt att inte DT:a också på så sätt att jag tänkte testa att fota mer med iPad:en, det blir förhoppningsvis någorlunda(good enough för min egen blogg).